Νέα & Ανακοινώσεις
Ανάσα στο λιανεμπόριο από την αύξηση τζίρου στην περίοδο των εορτών
09/01/2018
Ανάσα στο λιανεμπόριο από την αύξηση τζίρου στην περίοδο των εορτών
Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζονται στην αγορά εμπορίου μετά και την ολοκλήρωση των εορτών των Χριστουγέννων. Οι εκπρόσωποι των εμπορικών επιχειρήσεων, σαφώς ανακουφισμένοι μετά το πέρας των εορτών, κάνουν λόγο για μια θετική πορεία της αγοράς, τόσο κατά τον περασμένο Δεκέμβριο όσο και στο σύνολό της.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης κάνει λόγο για αύξηση της αγοράς κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα της τάξης του 2,5%. «Τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, παρόλο που πολλές αβεβαιότητες, όπως υπερφορολόγηση, ληξιπρόθεσμα, κόκκινα δάνεια, παραμένουν ανοικτά θέματα», παραδέχεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει η καλή πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, αλλά και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που εν πολλοίς προεξοφλείται.

Στο ίδιο κλίμα, αν όχι και περισσότερο αισιόδοξος, εμφανίζεται ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης Μακρής. Ο κ. Μακρής κάνει λόγο για μια δυναμική που διαμορφώθηκε τον τελευταίο μήνα, που ενδεχομένως να βγάλει τις εμπορικές επιχειρήσεις από το τέλμα όπου είχαν περιέλθει τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος εκτιμά μονοψήφια αύξηση της αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία είναι σαφώς υψηλότερη από το 2% έως 3% της ΕΣΕΕ.

«Επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πυλαίας, των Σπάτων κ.ά., δείχνουν ότι κινήθηκαν φέτος με μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 10% έως 15%», λέει χαρακτηριστικά.

Οι κλάδοι που κινήθηκαν περισσότερο, ήταν –παραδόξως– εκείνοι των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, τα επώνυμα προϊόντα ρουχισμού που διατίθενται σε καλές τιμές (π.χ. στα λεγόμενα outlets) κ.ά. Ακόμη και τα σούπερ μάρκετ πέρυσι εκτιμάται ότι πέτυχαν να σταθεροποιηθούν (+1%), έπειτα από αρκετά χρόνια συνεχούς κάμψης. Καλή πορεία ακόμη είχε το βιβλίο, το οποίο έπειτα από μεγάλη περίοδο κάμψης, σύμφωνα με τον κ. Μακρή, παρουσίασε κάθε δραστηριότητα που συνδυάζεται με την πολυτέλεια, π.χ. κοσμηματοπωλεία κ.λπ.

Για την ανάκαμψη όμως της αγοράς φαίνεται ότι έβαλαν πλάτη οι έμποροι. Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους, η αύξηση του τζίρου μπορεί να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις έκαναν προσφορές ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η έρευνα του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ (ΙΜΕΝΥ-ΕΣΣΕ) πάνω από το 60% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι πραγματοποίησε προσφορές πριν από τα Χριστούγεννα. «Τα εύσημα ανήκουν στους εμπόρους που αυτή τη φορά κράτησαν όρθια την αγορά», παραδέχεται, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ευχαριστία για την κυβέρνηση, η οποία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να δυσχεράνει το έργο των εμπορικών επιχειρήσεων, ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα.


Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter _blank
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράςΚαιρός

Καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για κάθε περιοχή
        


Σημείο Εξυπηρέτησης kiosky's